Behandla trägolv – välj rätt ytbehandling till ditt golv

När ditt tidigare blanka och fina trägolv ser blekt, repigt och slitet ut är det dags för en behandling. Genom att behandla trägolv på rätt sätt med rätt ytbehandling får hela rummet en uppfräschning.

Behandla trägolv för att undvika slitage

Ett trägolv är både vackert och tåligt, men det är ändå oundvikligt att det slits med tiden. Därför är det viktigt att underhålla och behandla trägolv men jämna mellanrum, speciellt i rum där du och din familj vistas mycket. Rätt ytbehandling ger ditt golv en nystart och skyddar bättre mot framtida skador och slitage.

Men vad ska man behandla trägolv med? Är det lätt att behandla trägolv själv eller är det bäst att låta en expert sköta det?

Exempel på ytbehandlingar för trägolv

Olja

Olja är väldigt populärt att använda för att behandla trägolv, och det är lätt att första varför! Golvet blir nämligen både mjukt och får en vacker, matt och klassisk yta. När du använder olja för att behandla trägolv tas träslagets naturliga stil fram samtidigt som det skyddas på djupet. Ett trägolv behandlat med olja är ofta mer vattenkänsligt än vissa andra ytbehandlingar, men det är lätt att hålla golvet starkt och vackert med lite försiktighet och underhåll.

Vax och hårdvaxolja

Du kan också använda olika slags vax för att behandla trägolv. En vanlig ytbehandling är hårdvaxolja, som precis som det låter är en blandning av olja och vax. Hårdvaxolja är bra för golv där du vill ta fram den vackra ådringen i träet, men också behöver en starkare och mer skyddad yta.

Ett annat vanligt slags golvvax är så kallat dekorvax. Dekorvax används för att färga ett obehandlat golv, vilket görs innan slutbehandlingen som skyddar golvet. Du kan också använda bets eller pigmenterad hårdvaxolja för att färga golv innan slutbehandling. Golvvax används även för att stärka och ge nytt liv till träytor som har behandlats tidigare med vax eller olja.

Lack

Lack är en väldigt klassisk ytbehandling, där du får en vacker, stark och blank yta till dina trägolv. Förutom att lack får ditt golv att se vackert ut så är det också populärt just för att det så effektivt skyddar golvet mot smuts, vatten och andra påfrestningar och slitage.

Ta hjälp av en expert när du vill behandla trägolv

Tyvärr kan du inte bara välja ytbehandling baserat på vilken finish och skydd du vill ha. Du behöver även ha koll på vilka olika träslag som funkar med vilka slags ytbehandlingar, och det kan också skilja sig beroende på om du ska behandla trägolv som är helt nylagda eller ett som har behandlats tidigare.

Beroende på vilken ytbehandling du väljer krävs olika utföranden för att resultatet inte ska bli ojämnt och fläckigt. Dessutom måste du ofta slipa hela eller delar av golvet innan det ska behandlas, vilket i sig kräver en hel del jobb. Så för att undvika ett ojämnt resultat där golvet snarare tar skada än skyddas – ta hjälp av en expert på att behandla trägolv. Vi på Golv Finish är proffs på att underhålla och behandla trägolv. Vi vet vilken slags ytbehandling som passar dina golv och behandlar ditt golv snabbt och smidigt. Så när det är dags att behandla trägolv – kontakta oss så hjälper vi dig!

Slå oss en signal eller maila oss om du vill du ha en offert eller du har frågor eller funderingar om ditt golv. Använd gärna formuläret nedan så svarar vi så fort vi kan.