Så väljer du rätt uterumsgolv

När det är dags att välja golv till uterummet finns flera faktorer som du måste ta hänsyn till. Du kan tyvärr inte bara välja det uterumsgolv som du tycker är snyggast – du måste också tänka på att välja rätt material baserat på bland annat vilken grund uterummet är byggt på och om rummet är isolerat eller inte. Det är även viktigt att välja ett golv som tål temperaturväxlingar. Samtidigt vill du såklart ha ett uterumsgolv som matchar din inredningsstil och passar till den livsstil du och din familj har, oavsett om du behöver ett golv som klarar leriga tassavtryck eller ett som passar att ha golvvärme till.

I denna text vägleder vi dig i vilka slags golvtyper som passar till uterum. När det är dags för golvläggning finns vi självklart här för att hjälpa dig med ditt nya uterumsgolv! 

Allt material passar inte i uterum

Tyvärr är inte alla material lämpliga som golv i uterum, även om de är snygga. Att välja fel material till ditt uterumsgolv kan leda till stora problem både på lång och kort sikt. När du gör ditt val så är en av de allra viktigaste faktorerna om ditt uterum är isolerat eller inte, eftersom detta påverkar vilka material som är lämpliga.

Till exempel så kan vissa typer av trägolv vara olämpliga i ett oisolerat uterum på grund av risken för fukt- och temperaturskador. De kan exempelvis svälla, krympa eller till och med ruttna över tid. Även laminatgolv och en del mattor är olämpliga i uterum som inte är ordentligt isolerade, då både de och grunden kan bli skadade av fukt och temperaturväxlingar.

Välj ett golv som tål temperaturväxlingar och solljus

Det är också viktigt att tänka på om uterummet och golvet exponeras för direkt solljus. Material som inte är UV-beständigt kan blekna eller förstöras när det utsätts för solens strålar under längre perioder. Det gäller särskilt för vissa typer av plast- eller gummibaserade golv som kan bli missfärgade eller förlora sin form. Beroende på solläget kan det också vara en god idé att välja ett ljust golv, eftersom mörka golv alstrar mycket mer värme och kan göra rummet för varmt för att vistas i. Om du planerar att ha golvvärme måste du även välja ett material som fungerar väl för syftet.

När du väljer uterumsgolv måste du alltså tänka på om rummet är isolerat eller inte samt på att välja ett golv som tål temperaturväxlingar väl och inte tar skada av direkt solljus.

Golv som passar som uterumsgolv

Det finns dock flera olika slags golv som passar perfekt som uterumsgolv!

Vinylgolv i uterum passar perfekt eftersom det är slitstarkt, lätt att underhålla och tål fukt väl. Vinylgolv finns i en mängd olika utseenden, inklusive sådant som efterliknar trä eller klinkers.

Klinkers är ett hållbart och vattenresistent material som passar utmärkt i ett uterum, särskilt om rummet används som en övergång mellan inomhus och trädgård. Klinkers tål temperaturväxlingar väl och är lätt att hålla rent. Om du väljer klinkers till uterummet finns ett brett urval av färger och stilar att välja mellan.

För de som föredrar en sömlös övergång mellan uterum och trädgård kan ett altangolv vara ett bra alternativ. Tryckbehandlat trä är hållbart och kan stå emot väder och vind, vilket gör att altangolv passar i oisolerade uterum. Det bör dock inte användas i uterum som snarare används som ett extra inomhusrum.

Klickgolv i passande material är ett bra alternativ för uterum tack vare dess enkla installation och förmåga att hantera temperaturväxlingar. Klickgolv finns i många olika utföranden, exempelvis i vinyl.

Rätt golv för just ditt uterum

Förutom att välja ett golv som funktionellt passar för ett uterum, är det också viktigt att överväga hur rummet kommer att användas och vilken stil du har. Ett uterum som används som en vinterträdgård med mycket växter och jord kan exempelvis ha andra behov än ett uterum som fungerar som ett extra vardagsrum eller matplats.

Om du planerar att använda ditt uterum för avkoppling och middagsbjudningar kan ett mjukare och varmare golv skapa en inbjudande och bekväm atmosfär. För utrymmen där du exempelvis ska laga mat är klinkers ett mer praktiskt och hållbart alternativ.

Vi hjälper dig hitta rätt

Vet du inte vilket uterumsgolv du ska välja? Våra experter på Golv Finish hjälper dig självklart att hitta ditt nya, snygga golv som tål temperaturväxlingar, fukt och direkt solljus, och som håller sig vackert och funktionellt i många år framöver. Oavsett om du väljer vinylgolv, klinker, altangolv, klickgolv eller ett annat alternativ så tar vi hänsyn till just ditt uterum för att hitta det bästa golvet för ditt utrymme.

Kontakta oss för golvläggning av ditt nya uterumsgolv!