Mönster på parkettgolv – En genomgång av de vanligaste mönstertyperna

Att välja rätt golv för dina rum är väldigt viktigt för att du ska trivas i ditt hem. Parkettgolv är en tidlös golvtyp i trä som erbjuder både skönhet och hållbarhet, och med en golvslipning blir ett parkettgolv dessutom som nytt.

Men det är inte bara materialet som påverkar utseendet på ditt parkettgolv – även parkettmönstret spelar en avgörande roll. Genom att välja rätt stavparkettmönster kan du skapa ett trivsamt och unikt uttryck i ditt hem. I denna text kommer vi att gå igenom några av de vanligaste typerna av parkettmönster – rutmönster, mosaikparkett, fiskbensparkett, holländskt mönster och skeppsgolv.

Vanliga mönster på parkettgolv

När det kommer till parkettgolv och mönster finns det flera olika alternativ som kan anpassas efter din personliga stil och de rum där golven ska läggas. Här är en närmare titt på några av de mest populära parkettmönstren:

Rutmönster

Rutmönster är ett sofistikerat parkettgolvsmönster där man omväxlande lägger trästavar i två olika färgnyanser, vilket får golvet att likna ett schackbräde. Rutmönster är ett utmärkt val för den som önskar ett klassiskt parkettgolv men som gärna vill ha ett roligare mönster.

Mosaikparkett

Mosaikparkett är ett konstnärligt stavparkettmönster där trästavarna läggs i olika riktningar och skapar spännande geometriska mönster. Oftast läggs mosaikparkett på ett sätt som bildar enkla, kvadratiska mönster, men man kan även välja att lägga det i mer komplexa formationer. En annan fördel med mosaikparkett är att det vanligtvis är väldigt enkelt att byta ut skadade stavar utan att behöva laga/byta hela parkettgolvet.

Fiskbensparkett

Denna typ av parkett är ett utmärkt val för att skapa en tidlös och klassisk atmosfär i ditt hem. Stavarna läggs i en distinkt v-form och det vackra mönstret ger en lyxig känsla i såväl äldre hus som i nybyggda lägenheter. 

Holländskt mönster

Holländskt mönster är ett stavparkettmönster där stavarna läggs i olika rutmönster. Eftersom du kan variera rutornas storlek, färgnyanser och mönster är det lätt att skapa ett unikt golv för just ditt hem. Holländskt mönster passar särskilt dig som vill låta golvet vara en framträdande del av rummet.

Skeppsgolv

Skeppsgolv är ett tidlöst parkettmönster som har blivit mycket populärt även i nyare hus. Skeppsgolv innebär att långa, breda plankor helt enkelt läggs på rad med tydliga (men självklart tätade) mellanrum mellan varje planka. Detta ger ett enkelt, lugnt och bohemiskt mönster som många uppskattar i exempelvis sovrum och vardagsrum.

Vi hjälper dig välja parkettmönster

Att välja rätt mönster för ditt parkettgolv är en spännande process som låter dig uttrycka din personlighet och inredningsstil. Oavsett om du föredrar skeppsgolvets tidlösa charm, det konstnärliga i mosaikparkett och rutmönster eller den klassiska elegansen i holländskt mönster och fiskbensparkett så är möjligheterna oändliga för dig när du ska välja ditt stavparkettmönster.  

Vet du inte vilket parkettmönster du ska välja? Vi på Golv Finish är experter på golvläggning och parkettmönster och hjälper dig gärna med att välja rätt golv som passar ditt hem perfekt. Kontakta oss så berättar vi mer om parkettgolv, mönster och hur vi kan hjälpa dig!

Slå oss en signal eller maila oss om du vill du ha en offert eller du har frågor eller funderingar om ditt golv. Använd gärna formuläret nedan så svarar vi så fort vi kan.