Vad kan man göra åt knarrande parkettgolv?

Förr eller senare så börjar de flesta parkettgolv knarra, och det behöver inte betyda att något är fel. Men det kan vara bra att veta varför ljudet uppstår och vad du kan göra för att försöka åtgärda ett knarrande parkettgolv.

Vilka är de främsta orsakerna till att golvet knarrar?

Parkettgolv knarrar, precis många andra slags golv, av flera olika anledningar. Golv kan knäppa och låta lite utan att det är något problem, och trägolv ska vara lite rörligt och sviktande. Men när det börjar bli irriterande och det alltid knarrar på samma ställe på golvet så kan det vara dags att göra något åt det.

Det alla knarrningar har gemensamt är att ljudet uppstår när något har börjat skava mot något annat. Det kan till exempel vara en trästav som skaver mot en spik, golvet som skaver mot vägglisten eller ett rör, eller att två parkettstavar börjat skava mot varandra. En annan anledning till knarr är att golvet ligger för tajt mot väggen och därför inte kan röra sig.

Hur åtgärdar man ett knarrande parkettgolv?

– Öka luftfuktigheten

Den absolut vanligaste orsaken till att knarr och gnissel uppstår är för att golvet och träet har blivit för torrt. En enkel lösning som kan göra stor skillnad är att öka luftfuktigheten i rummet, så minskar risken för att sprickor uppstår.

Men var försiktig! Parkettgolv mår inte heller bra av alltför fuktig luft, vilket i sig kan göra att plankorna sväller och skaver mot varandra. Det är också dåligt för golvet om luften plötsligt går från väldigt torr till fuktig och dessutom tar det ett tag för golvet att återställa sig – så ha tålamod.

– Lokalisera skadan

Ofta knarrar det mer och mindre på olika ställen på golvet. Försök att hitta mer exakt var ditt parkettgolv knarrar, så kan du kanske hitta lösningen. Att exempelvis två parkettstavar skaver mot varandra i ett hörn kan göra så att knarrande ljud uppstår även en bit bort, så att hitta ett litet problem kan lösa gåtan för hela golvytan.

– Behandla ovanifrån

När du väl har hittat orsaken till knarrandet så kan du försöka åtgärda problemet ovanifrån, det vill säga utan att behöva plocka bort flera golvplankor. Det kan exempelvis vara att olja in torrt parkettgolv, försöka trycka tillbaka något som hamnat snett eller säkerställa att golvet och golvlisten inte skaver fel mot varandra.

– Ta hjälp av en golvspecialist

Att parkettgolv till slut börjar knarra är nästan oundvikligt i takt med att golvet blir äldre, mer utslitet och torrare Om du inte hittar problemet eller inte vet hur du ska lösa det själv, så kan du alltid ta hjälp av en professionell golvläggare.

Vi på Golv Finish hjälper dig gärna med att hitta problemet och åtgärda det – oavsett om golvet bara behöver behandlas eller om det i värsta fall behöver bytas helt.

Har du frågor eller vill ha hjälp med ditt knarrande parkettgolv? Kontakta oss via kontaktformuläret nedan!

Kontakta oss

Slå oss en signal på 018-10 21 50 eller maila oss om du vill du ha offert eller du har frågor eller funderingar om något. Använd gärna formuläret nedan så svarar vi så fort vi kan.