Så lagar du parkettgolv i stället för att lägga nytt

När du lagt ett nytt, vackert parkettgolv är att byta ut det igen det sista du vill göra. Trägolv är en investering som ska hålla länge! Men oavsett hur bra du tar hand om ditt golv så kommer en del skador och slitage troligtvis uppstå ändå. Det många inte vet är dock att det ofta går utmärkt att helt enkelt laga parkettgolv i stället för att byta ut det helt, så länge du tar hjälp av ett proffs. Men det finns även några knep du kan testa för att försöka återställa golvet på egen hand, om skadan är liten och du har lite tur.

Laga repor i parkettgolv

Repade golv kan göra att ditt hem ser slitet och ovårdat ut. Repor är dock svåra att undvika, trots stor försiktighet. Vid ytterdörren är det till exempel enkelt att råka få med sig grus under skorna som repar, och om du glömt möbeltassar uppstår det lätt repor och skador när du flyttar runt dina möbler. Repor och sprickor i ditt golv handlar inte heller bara om det rent estetiska – i värsta fall kan sprickorna göra så att fukt tränger in och skadar golvet och ditt hem ytterligare.

Men det finns olika sätt att försöka laga reporna på egen hand. Första steget innan du börjar är självklart att städa ordentligt och se till att ingen smuts har trängt ner i sprickorna, vilket annars kan skada golvet ännu mer. Därefter kan du testa dessa tre sätt att laga repor i ditt parkettgolv:

Fuktig trasa

För mindre repor eller bucklor kan du först testa att resa träfibrerna igen genom att lägga en lagom fuktad trasa över det skadade området. Fukten som tränger in i plankan kan då få träet att svälla och repan att försvinna. Om det inte funkar kan du även försiktigt testa att stryka ett strykjärn över trasan. Om du har tur och repan/bucklan är väldigt liten och ytlig kan det laga ditt parkettgolv tillfälligt innan det är dags för en riktig renovering av ett proffs.

Träspackel

Om tricket med trasan inte fungerar så kan du testa att fylla repor/sprickor med träspackel. Du applicerar helt enkelt spacklet/massan på det skadade området och låter det torka. Därefter kan du slipa ytan försiktigt för att få golvet jämnt igen.

Om du väljer att försöka laga ditt trägolv med träspackel är det viktigt att vara väldigt noggrann när du väljer sort och nyans på ditt spackel, så att det är så likt dina golvplankor som möjligt. Att reparera parkettgolvet med helt fel färg kommer antagligen störa dig ännu mer än reporna gjorde, så ta gärna hjälp av en expert om du är osäker.

Därför är det alltid bäst att ta hjälp av en expert när du vill laga ditt trägolv. På så sätt slipper du både repor och risken att göra skadan värre med misslyckade hemmalagningar.

Slå oss en signal eller maila oss om du vill du ha en offert eller du har frågor eller funderingar om ditt golv. Använd gärna formuläret nedan så svarar vi så fort vi kan.