Textilgolv – Så väljer du rätt

Guide till Textilgolv 2022

Textilgolv är det självklara valet när du vill ha det hemtrevligt och ombonat i ett rum hemma. Men precis lika bra som en mysig heltäckningsmatta passar i sovrummet passar också textilgolv i offentliga miljöer, butiker och kontorets konferensrum

Var passar ett textilgolv?

textilgolv från golv finish i offentliga miljöer

Textilgolv passar som sagt på många fler platser än vad man först kanske tänker sig – i hemmet, på kontoret, i butiker och på andra offentliga platser.

Hur kommer det sig då att många fortfarande bara föreställer sig hemmets mjuka heltäckningsmattor när de tänker på textilgolv? Kanske glömmer man just eftersom ett snyggt textilgolv installerat av en professionell mattläggare smälter in så naturligt när det görs på rätt sätt. Att till exempel lägga matta i en trappa på kontoret minskar halkrisken samtidigt som det blir en snygg del av inredningen.

Vi på Golv Finish är vana mattläggare och har stor erfarenhet av att lägga textila golv, hur det ska läggas och hur det ska skötas.

Textilgolv till kontor, företag och offentliga miljöer

Textilgolv i kontor är dessutom det perfekta valet för att förbättra arbetsmiljön, framför allt eftersom det dämpar steg, buller och sänker hela ljudnivån. Genom att låta en mattläggare lägg ett golv av textil i företagets öppna ytor och rum så slipper du störas av ljudet från kollegornas spring runtom kontoret.

En felaktig uppfattning är att mjuka golv förstörs och blir smutsigt direkt i offentliga miljöer och kontor där man använder skor inomhus. Men oroa dig inte över städningen! Ett textilgolv utformat för offentliga miljöer som läggs av seriösa mattläggare är lätta att hålla rena. Golv Finish rekommenderar bland annat textilplattor, som Prio Square från Golvabia. De är fläcktåliga, lätta att sköta om och enskilda textilplattor kan enkelt bytas ut utan att hela golvet behöver läggas om.

textilgolv från golvabia
Textilgolv från Golvabia kan läggas i flera olika mönster beroende på önskad stil

Vad ska jag tänka på när jag väljer textilgolv?

Precis som med andra typer av underlag finns en mängd olika aspekter att ta hänsyn till. När det gäller textilgolv är det först och främst viktigt att tänka på den önskade effekten. Ska golvet läggs för trivsel och design, eller rent praktiska anledningar som ljudnivå?

Användningsområdet för din matta påverkar nämligen materialvalet, designen och attributen. Exempelvis rekommenderar vi en lite mjukare, lyxigare matta till lättare offentlig miljö eller hemmiljö och en mer lätthanterlig och robust matta till företag, träningshallar eller offentliga miljöer. Textila plattor har fördelen att kunna bytas ut om en platta skadas eller missfärgas, och dessutom kan textila plattor läggas i kreativa mönster för ett unikt utseende.

När du har bestämt var du önskar installera en matta och varför är det dags att fundera över måtten. När du kontaktar oss för mattläggning får du ett prisförslag baserat på de mått du anger. Berätta vad ytan har för längd och bredd så levererar vi en matta efter dina önskemål, både heltäckande eller måttanpassad.

textilgolv från tarkett i kontor
Med ett textilgolv får du en god arbetsmiljö och ett vackert utseende

Så sköter du om ditt textilgolv

Textilgolv behöver alltså inte vara mer svårstädade än andra golv, så länge du följer riktlinjerna för hur du ska ta hand om dem.

Om du är osäker på hur du ska ta hand om ditt textilgolv så kan du alltid kontakta oss på Golv Finish i Uppsala. Våra mattläggare hjälper dig gärna med råd om hur du ska sköta din matta, och kan självklart lägga nytt textilgolv när det behöver bytas ut.

Varför ska du anlita en professionell mattläggare?

Det finns flera svar på varför du bör anlita en professionell mattläggare i stället för att installera textilgolv själv.

Kontakta oss direkt för att få ett kostnadsförslag. Vi kan hjälpa dig hela vägen från inspiration, till materialval, placering, montering och skötsel.

Kontakta oss

Slå oss en signal på 018-10 21 50 eller maila oss om du vill du ha offert eller du har frågor eller funderingar om något. Använd gärna formuläret nedan så svarar vi så fort vi kan.