Rengör ditt parkettgolv med hjälp av dessa 4 tips!

Få golv kan mäta sig med parkettgolv – det är ju både vackert och hållbart! Sköter du om och rengör ditt parkettgolv som önskat så borde det hålla bra och länge utan tydliga fläckar och slitage.

Men att råka spilla eller dra in grus i hemmet händer alla. Därför har vi sammanställt 4 tips för att rengöra parkettgolv, så att du kan hålla det lika fint trots smuts och spill!

1. Torka upp när du spiller!

Rengör parkettgolv direkt när du spiller! De flesta behandlade parkettgolv håller bra för spill och vatten, så länge du torkar upp det direkt i stället för att låta fukten tränga djupare in i golvet.

Så om du råkade spilla ut din dryck, mat eller slarvade lite när vattnade dina växter– se bara till att torka upp det snabbt och ordentligt så borde det inte vara någon fara. Särskilt viktigt att vara noggrann är det såklart om du råkar spilla något som lätt lämnar fläckar, som exempelvis rödvin.

2. Sopa undan innan dammsugning

Även om man försöker hålla det värsta gruset kvar på hallmattan så är det lätt hänt att smutsen ibland följer med in till parkettgolven. Men var försiktig innan du drar fram dammsugaren för att städa upp!

Gruskorn eller exempelvis glassplitter kan lätt repa golvet när du drar dammsugarborsten över det. Så när du råkat tappa något eller gått in med skorna på, sopa upp det värsta med en sopborste innan du går på med dammsugaren.

3. Våttorka rätt när rengör parkettgolvet

Efter dammsugning är det dags för våttorkning, och där finns en del saker att tänka på för att inte göra skada när du rengör parkettgolvet!

För det första så bör du alltid våttorka i träets riktning. För det andra är det viktigt att inte använda för mycket vatten när du våttorkar. Att golvet blir fuktigt är ingen fara, men torka upp om det råkar bli för mycket vatten eller små pölar på golvet.

4. Följ golvets skötselråd

Men för att göra helt rätt från början – följ skötselråden för att rengöra ditt parkettgolv! De är gjorda i olika träslag och behandlade på olika sätt, vilket såklart också kan betyda att parkettgolven bör rengöras på olika sätt.

Det kan också vara så att du bör vänta en viss tid när golvet är nylagt, nyoljat eller nyslipat innan du till exempel får våttorka det. Så läs skötselråden innan du börjar rengöra parkettgolv!

Kontakta oss

Slå oss en signal på 018-10 21 50 eller maila oss om du vill du ha offert eller du har frågor eller funderingar om något. Använd gärna formuläret nedan så svarar vi så fort vi kan.